ANUNȚ Măsuri generale de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare
Măsuri generale de prevenire a apariţiei unor situaţii de urgenţă precum şi pentru limitarea efectelor acestora, necesar a fi aplicate în perioadele caniculare
- La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale
- adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
- amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţie, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;
- informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare precum şi interdicţia utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată;
- monitorizarea zonelor forestiere şi în special a celor frecventate de turişti de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
- desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
- continuarea aplicării dispoziţiei şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 894 din 20.06.2021;
- identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
- asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
- La nivelul populaţiei
- evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
- evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
- asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe, fructe, legume sau iaurturi;
- adaptarea vestimentaţiei prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- evitarea consumului de alimente cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală precum şi a băuturilor alcoolice şi a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.